QUI SOM

Els Amics de la Vall de Bianya


Història:

L'embrió del naixement, el 1974, de la filial Amics de la Vall de Bianya, que primer va dependre de la entitat Amics de Besalú fou quan es va organitzar una conferència sobre l'escultor Ramon de Bianya (s. XII-XIII). En aquell moment i per iniciativa d'un grup de persones que mostrà les seves inquietuds per la revalorització de la zona, es feren els primers passos per crear la entitat. Entre els primers promotors hi havia Ramon Grabolosa i Francesc Xavier Riera que van establir les línies d'actuació dels primers anys.

L'any 1993, per qüestions fiscals, la filial bianyenca va deslligar-se de la matriu de Besalú havent estat durant tot aquest període Jordi Vayreda Bofill el president. A partir de tenir ja entitat jurídica pròpia, han estat presidents de, la entitat Joan Nogareda Gifre, que durant la seva presidència es va impulsar la revista BISANIA i Josep Magnet Burch fins el 2022. Destaca la tasca realitzada pel secretari Josep Murlà des de l'inici i fins el 2022 (48 anys) que ha aconseguit mantenir activa i dinàmica la entitat.

Els recursos s'obtenen de les quotes dels associats i de les ajudes i subvencions que es puguin obtenir. Un dels actes principals de l'entitat és la trobada que cada any es fa en una casa diferent del municipi, per celebrar l'Assemblea Ordinària. També s'organitza diferents sortides per la Vall i per altres indrets d'interès, així com activitats lúdiques i culturals.

El 2024, celebrarem el 50 aniversari de la formació dels Amics de la Vall de Bianya!


Objectius:

Els objectius de l'entitat són exclusivament culturals i el seu àmbit d'actuació és el territori municipal bianyenc. Es vol treballar desinteressadament per la cultura del municipi, millorar i donar a conèixer tot el que ens envolta i que forma part del patrimoni, d'uns costums i d'unes formes de vida que ens han llegat els avantpassats i que tenim l'obligació de preservar per transmetre'ls a les generacions futures.

Són uns objectius engrescadors amb els quals tots els bianyencs i totes les persones vinculades amb la Vall de Bianya, haurien d'estar compromesos. Des d'aquí convidem tothom fer-se soci de la entitat